Hoe geef je een boost aan je zelfvertrouwen (8 tips van een psycholoog)
Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je jezelf vergelijkt met anderen? Dat je altijd iets ziet dat beter kan en moet aan jezelf? Blijven hangen in onzekerheid en zelfmedelijden is echter verspilling van je tijd. Je denkt jezelf op deze manier de put in en je zelfwaardering zakt. Hier word je voor jezelf en je omgeving echt niet gezelliger van! Psycholoog Mignon Rutten geeft je 8 bruikbare tips.
1. Anderen zijn echt niet zo gefocust op jou als jij op jezelf
Het helpt als je jezelf soms juist wat minder belangrijk maakt. Anderen vallen dingen aan jou vaak veel minder op dan je zelf denkt. Jij bent de hele tijd bezig met die ene puist op je kin of die vlek in je shirt. Een ander zal dit misschien een seconde opmerken, maar hier hierna niet meer mee bezig zijn. Lekker relativeren dus.
2. Evalueer op verschillende aspecten
Dit noemen we in de psychologie ook wel “meerdimensionaal evalueren”. Onderzoek eens wat je van jezelf vindt ten tijde van onzekerheid. Vind je jezelf niet leuk, lelijk of stom? Sta dan eens stil bij wat hier het tegenovergestelde van is en wat hier de kenmerken van zijn. Wanneer ben je dan wel een leuk persoon en wat zijn de kenmerken hiervan? Denk aan het hebben van humor, openheid, attent zijn en ga zo maar door. Door deze dingen voor jezelf op een rijtje te zetten en te bekijken bij elk van deze kenmerken in hoeverre jij deze bezit (bijvoorbeeld op een schaal van 0 tot 100) zul je erachter komen dat het veel genuanceerder ligt en je vaak hoger uitkomt op “een leuk persoon zijn” dan je dacht.
3. Switch eens van “bril”
Er gebeuren zoveel dingen op een dag die jouw negatieve zelfbeeld tegenspreken. Onzekerheid zorgt er echter voor dat je een bril opzet, waardoor je alleen nog maar de negatieve dingen ziet en onthoudt. Zet ook eens die bril op die juist de leuke en positieve dingen ziet. Dit zorgt ervoor dat je alles wat er om je heen gebeurt anders waarneemt.
4. Schrijf het positieve op
Werk met een notitieboekje of notities in je telefoon. Hoe maakt niet uit hoe je het doet, als je maar bewust stil staat bij waar je trots op bent en blij mee bent. Hup uit die put, denk jezelf positief. Focus dan ook op het positieve gevoel wat bij deze situaties hoorde. Je programmeert je brein op deze manier namelijk zo, dat dit gevoel gekoppeld zal worden aan bepaalde momenten. Op deze manier zal je het ook steeds gemakkelijker kunnen oproepen.
5. Kies de juiste muziek
Muziek is zo'n krachtig medium dat er ook gebruik van wordt gemaakt binnen de behandeling bij een laag zelfbeeld. Met de COMET training (Competitive Memory Training) wordt er gewerkt aan versterking van het zelfbeeld. Onder andere muziek kan helpen om een positiever zelfbeeld te leren opwekken op momenten dat je je eigenlijk helemaal niet 'on top of the world' voelt. Als je je vrolijk of zelfverzekerd wilt voelen ga je niet luisteren naar muziek die je op de begrafenis van je oma hebt gehoord of die je normaliter draait als je in een dip zit. Kies een vrolijk en positief liedje uit wat je helpt dat goede gevoel, wat je misschien eerder bij dit liedje of op een fijn moment hebt gevoeld, weer op te roepen en vast te houden.
6. Stop met vergelijken
Je vergelijkt ook geen appel met een peer, Beyoncé niet met Linda de Mol en Chanel niet met Levi’s. Waarom dan wel jezelf vergelijken met al die anderen om je heen? Oneerlijk dus. Vier jouw eigen successen, hoe groot of klein deze ook zijn. Vergelijk jezelf dan ook niet met iemand die al in een Porsche rijdt terwijl jij nog bezig bent in die oude Fiat.
"Don't compare your chapter 1 with someone else's chapter 20"
7. Verzamel positieve mensen om je heen
Verzamel mensen om je heen die jou pushen om erop uit te gaan en om meer te doen, en om je zo dus beter te laten voelen. Mensen met motivatie en een doel die jou een positieve vibe en energy geven maar ook een goede tijd, zonder jaloezie en afgunst. Spreek zelf eens iemand actief aan of geef iemand een compliment. Uiteindelijk gaat het erom dat je het beste in elkaar naar boven brengt. Je zal merken dat je hierdoor veel meer zelfvertrouwen krijgt en uitstraalt!
8. Probeer iets nieuws (iets dat je eng vindt)
Iets totaal nieuws doen kan je zelfvertrouwen een grote boost geven omdat vaak blijkt, dat het achteraf toch wel mee viel. 'Do things that scare you' is een veelgehoorde term hierbij. Ga een keer naar die netwerkbijeenkomst, geef je op voor die les kickboxen of leer een week een taal in het buitenland. Matt Cutts gaf een kort en krachtige TED Talk waarin hij uitlegde hoe hij 30 dagen lang iets nieuws probeerde. Hij was verbaasd hoeveel zelfvertrouwen hem dit gaf.
Heb jij nog tips hoe je je zelfvertrouwen een boost kan geven? Of heb je iets gehad aan bovenstaande tips? Wij zijn benieuwd dus laat het ons weten!