4 tips van een psycholoog om te dealen met jouw perfectionisme
27 januari 2023 
3 min. leestijd

4 tips van een psycholoog om te dealen met jouw perfectionisme

Sporten, fit worden, afvallen: veel mensen hebben er een haat-liefdeverhouding mee. De meeste mensen verwachten snel resultaat en denken dat ze in drie weken met een sixpack moeten rondhuppelen. Ze zijn geneigd ‘het roer om te willen gooien’ en van het ene extreme in het andere te vervallen.

Ook willen ze alles meteen perfect doen; dit zorgt echter bijna altijd voor een averechts effect. Met perfectionisme is niks mis, want het kan je helpen om het ver te schoppen en daar te komen waar je graag wilt komen met een gezonde drive.

Het geeft jou bijvoorbeeld de discipline om hard te werken en te blijven sporten omdat je weet dat dit goed voor je is. Een hoge mate van perfectionisme kan het beter voor jezelf zorgen, gezonder gaan leven, sporten of afvallen juist ook in de weg staan. Wat zorgt er dan voor dat jouw perfectionisme een valkuil wordt in plaats van een kracht?

Zo zorg jij voor een gezonde vorm van perfectionisme

1. Heb realistische verwachtingen

Verwacht jij van jezelf dat je binnen no time een lichaam hebt als Doutzen Kroes, of net zo hard kan rennen als Dafne Schippers? Dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Want hoe demotiverend is het als dit al snel niet het geval blijkt te zijn? Als we de verwachtingen en de lat naar onszelf zo hoog leggen, is het risico op faal ervaringen en teleurstellingen des te groter.

Als je al heel lang niet meer hebt gesport of geen gezond eetpatroon, kan het een flinke uitdaging zijn om dit wel weer te gaan doen. Verwacht dan ook niet van jezelf dat je van de een op de andere dag ineens drie keer per week uren in de sportschool staat of je hele eetpatroon in één klap om kan gooien. “Hoe kleiner je doel, hoe groter je kans op een succeservaring”

Het doel mag vooral klein gehouden worden, want hoe kleiner je doel, hoe groter de kans op een succeservaring.

Als doel stellen in elk geval één keer in de week te gaan sporten of in elk geval een gezond en voedzaam ontbijt te maken is dan al een hele mooie stap. Jouw perfectionistische kant in jou is het hier waarschijnlijk niet mee eens, maar deze kant mogen we af en toe best de mond snoeren.

2. Focus op het proces en niet op het resultaat

Focussen op het proces zorgt ervoor dat je continuïteit in je leven inbouwt en resultaten uiteindelijk vanzelf zullen volgen. Het proces is dan elke week één keer gaan sporten, zodat dit een gewoonte voor je wordt. En de progressie die je gaat zien aan je lijf (bijvoorbeeld net een paar kilootjes eraf of wat strakker in je vel zitten) en wat het doet met je mindset (zoals een betere stemming en minder doemgedachten) komt voort vanuit deze gewoonte en continuïteit.

Het helpt hierbij ook om te focussen op gezondheid en niet op uiterlijk. Quote fruits Laat je niet uit het veld slaan als het een keer niet lukt. Probeer het opnieuw, en opnieuw totdat je een manier vindt die werkt voor jou en geniet van het proces onderweg. Elke dag een beetje meer progressie zorgt uiteindelijk voor hele grote resultaten!

3. Wees lief voor jezelf

Bij perfectionisme hoort vaak ook een strenge kant naar onszelf. Een kant die vrijwel altijd vindt dat we het niet goed genoeg doen, harder moeten werken, geen fouten mogen maken, meer af moeten vallen en ga zo maar door. Deze boodschappen en gedachtes naar onszelf toe werken heel demotiverend.

Voorbeeld

Een klein voorbeeld van hoe dit in z’n werk gaat:

Stel je eens een klein kindje voor van vier jaar oud dat leert fietsen zonder zijwieltjes. Het kindje probeert een aantal keren overeind te blijven zonder de zijwieltjes, maar valt.

Stel je nou eens voor dat je tegen dat kindje zegt dat het er toch niks van bakt, maar beter kan stoppen en ga zo maar door. Projecteer dit nu eens op jezelf? Want dit is wat dit perfectionistische stuk vaak ook naar onszelf toe kan zeggen.

Je raadt vast al dat dit er niet voor zorgt dat je uiteindelijk zonder zijwieltjes met zelfvertrouwen leert fietsen. Focus dus op lieve en milde boodschappen naar jezelf zijn die jou motiveren! Wil je snel meer resultaat? Stop dan nu met alles perfect willen doen!

4. Doorbreek die negatieve perfectionistische spiraal

 Als je last hebt van perfectionisme dan kan dit resulteren in doemgedachten (“ik hou het toch niet vol, ik doe het niet goed genoeg”), wat resulteert in gedrag als niet meer naar de sportschool gaan, niet meer gezond of genoeg eten of niet meer die dagelijkse wandeling maken.

uitleg perfectionisme

Je mag je best een keer rot of onzeker voelen, je mag balen en het mag (en zal) ook zeker een keer mis gaan of niet zijn gegaan zoals je wilt. Lees ook deze tips voor als je een kutdag hebt. 

Dit hoort erbij! We eten namelijk allemaal wel eens te veel of vallen terug in ons oude patroon.

Dit betekent niet dat je het helemaal verpest hebt en dat het allemaal niks meer uitmaakt. Herpak jezelf op zo’n moment en wordt je bewust van de situaties die dit kunnen triggeren. Zo ben je een volgende keer misschien beter voorbereid zodat weer niet precies hetzelfde gebeurt. Circel perfectionisme

Over de schrijver
Eigenaar van Mindgains. GZ-psycholoog en schematherapeut. Mama van Noé en Lily. Mignon helpt jou om een sterke en gezonde mindset te ontwikkelen zodat jij die gezonde leefstijl met balans vindt!
Reactie plaatsen