5 tips om je alles-of-niets mindset aan te pakken
24 januari 2024 
in Mindset
3 min. leestijd

5 tips om je alles-of-niets mindset aan te pakken

De alles of niets mindset is iets wat veel van ons wel herkennen. Wanneer je even minder gezond hebt gegeten, niet hebt kunnen sporten door drukke werkdagen of een blessure en je denkt, “laat ook allemaal maar, nu heeft het toch geen zin meer”. 

Het is dan vaak het één of het ander; of heel gezond leven of helemaal niets meer doen. Deze mindset zorgt ervoor dat je niet tevreden kan zijn met een eerste of kleine stap. Je zal ook sneller gefrustreerd raken, want ‘alles’ kan je nooit in één keer bereiken. Mega demotiverend dus in uiteindelijk je doelen kunnen behalen. 




In dit artikel geven we je een aantal tips om deze mindset aan te pakken:


1. Er bestaat geen quick fix

Het liefst willen we zoveel mogelijk resultaat (lees; een strakker lijf, afvallen, fitter worden) en zo min mogelijk moeite ervoor hoeven doen. Met dit in ons achterhoofd zijn we sneller geneigd te zoeken naar korte termijn oplossingen (zoals crash diëten), ook wel een quick fix genoemd, in plaats van naar een verandering in onze leefstijl. Want dit laatste kost veel meer moeite. Een quick fix klinkt misschien leuk, maar gaat je in de praktijk niks brengen. 


2. ‘Het roer om willen gooien’ werkt niet

Op veel momenten hebben mensen het idee dat ze ‘het roer om moeten gooien’. Bijvoorbeeld na een vakantie, na alle paaseitjes met Pasen of met de start van het nieuwe jaar. Je ziet dit voor jezelf als een nieuwe start, wil mega gezond gaan leven, drie keer per week sporten en vooral niet meer gaan snacken. Laat dit nou precies het recept zijn voor het omgekeerde. 


Dit is namelijk vaak een veel te grote omslag en is niet behapbaar, waardoor het moeilijk is dit te realiseren. Er zullen namelijk altijd lastige dagen komen of periodes met veel sociale verplichtingen, waardoor het 'alles' (lees: heel streng gezond leven) niet vol te houden is. 

Ook zorgt het koppelen van gezonder willen gaan leven na dagen van lekker en meer eten niet voor een gezonde leefstijl, je geeft hiermee namelijk de boodschap aan jezelf dat deze 'minder gezonde' dagen niet oké zijn. 

3. Het gaat om de kleine stapjes

Houd het daarom klein voor jezelf en zie iedere dag als een frisse start. Het doel kan dan gerust zijn gezonder willen leven, maar maak de deelstappen die hiervoor nodig zijn klein en die je wél kan volhouden. 

Kleine stapjes zijn namelijk het allerbelangrijkst. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan gewoon weer starten met de trap pakken op je werk, wandelen in je lunchpauze (vooral met al dat thuiswerken) of een simpele eetswitch maken. Hier zit je winst!

“Big change comes from hunderds of tiny steps and they all matter” 


4. Je (kleine) successen mag je juist vieren 

Het betekent niet dat als het een niet is gelukt, de rest er ook niet meer toe doet. Vaak zijn we veel te geneigd om te focussen op iets wat niet goed gaat en dat is jammer. Wees trots op jezelf en op de kleine stapjes en successen die je maakt en bereikt. Zolang je hier niet bij stil mag staan van jezelf en niet trots op mag zijn, blijven we een soort ‘rupsjes nooit genoeg’ die maar meer en meer van onszelf eisen. 


Het werkt veel motiverender om blij te mogen zijn met wat je wel hebt gedaan. Dat je inderdaad minder toegevoegde suikers bent gaan eten, of deze week lekker bent gaan wandelen ’s avonds na je werk in plaats van direct op de bank bent geploft voor de tv. Je geeft hiermee namelijk een positieve boodschap aan jezelf. 


5. Wees lief voor jezelf 

Het is niet alles of niets! Als je tegen jezelf zegt dat je iets niet meer mag (bijvoorbeeld snoepen of je favoriete chips eten), dan werkt ons brein helaas zo dat we het alleen maar liever willen en er alleen maar meer op gefocust raken. Je kunt dit vergelijken met tegen een kind zeggen dat hij ergens niet aan mag komen; dit wordt dan alleen maar aantrekkelijker om wél aan te zitten. 


Als je wel even de touwtjes hebt laten vieren, betekent dat niet dat het einde zoek is of dat het nooit meer goed komt. Dit hoort bij je pad, no worries! Je kunt nu eenmaal niet altijd vol gas met 130 km per uur op de linkerbaan rijden ;) 

En onthoud; het is goed om ergens voor te gaan, maar niet ten koste van alles. Het is goed om te blijven luisteren naar wat voor jou goed is en wat jij nodig hebt. 



Over de schrijver
Eigenaar van Mindgains. GZ-psycholoog en schematherapeut. Mama van Noé en Lily. Mignon helpt jou om een sterke en gezonde mindset te ontwikkelen zodat jij die gezonde leefstijl met balans vindt!
Reactie plaatsen