5 tips om te genieten van kerst zonder stress
22 december 2022 
3 min. leestijd

5 tips om te genieten van kerst zonder stress

Tips voor kerst vliegen om je oren en met de kerst die voor de deur staat zijn veel van ons aan het rennen en vliegen om cadeautjes, volle koelkasten en kerstoutfits in te slaan. Deze dagen geven echter vaak meer stress bij veel mensen dan ze merry en bright zijn.

En hoe jammer is dit?

Want dan heb je eindelijk wat extra dagen vrij en mag je genieten; voel je je alsof je drie marathons hebt gerend en op eerste kerstdag alweer aan vakantie toe bent. En om dit te voorkomen, deel ik vandaag mijn vijf Mindgains tips voor een relaxte kerst! 

1. Feestdagen perfectie mag de prullenbak in

Je kunt niet én de perfecte kerstboom, het perfecte kerstdiner en de meest perfecte kerstoutfit hebben en dan tegelijkertijd ook nog willen dat het de hele tijd één grote happy family is. Dat is echter wel wat we vaak nastreven tijdens de feestdagen. Deze torenhoge verwachtingen zijn hét recept voor stress.

Verwachtingsmanagement is daarom de sleutel.

Verwacht niet dat je een topdiner op tafel zet als je normaal alles laat aanbranden. Als je familie altijd al ruziënd aan tafel zit, moet je ook niet verwachten dat iedereen er met kerst in volle harmonie bij zit.

2. Kerst JOMO (joy of missing out)

 Er zijn vaak allerlei feestjes en dingen te doen tijdens de kerst. Mensen posten hun meest fancy etentjes en outfits op social media en jij krijgt het gevoel dat je de enige bent die met onder een dekentje op de bank zit.

Laat dat vooral los en focus je op de kerst JOMO (joy of missing out). Hoe heerlijk is het dat je lekker kunt cocoonen thuis en even niks hoeft! Laat daarom vooral die social media even voor wat het is.

3. Kies zélf je kerstpartners in crime

Een andere belangrijke factor is dat we in ongeveer twee à drie dagen vaak half Nederland afreizen om elk (zelfs) ver familielid te zien. Als dit werkt voor jou en fijn is, is er natuurlijk niks aan de hand. De meeste mensen ervaren hier echter helemaal niet het plezier aan wat ze misschien zouden willen en zien het als een verplichting waar ze niet onderuit kunnen.

Normaal prop je (waarschijnlijk) ook niet al deze verplichtingen in zo’n korte tijd. Logisch dus dat je hiervan nou niet bepaald een zen gevoel krijgt. Weg vredige kerstgedachte, hoi torenhoog cortisollevel.

Kies daarom zelf uit met wie jij kerst wilt vieren en probeer hierin ook vooral te kijken naar wat haalbaar en fijn is.

Je kunt nou eenmaal niet iedereen zien in twee dagen. En dan is jouw gezondheid, happiness en rust toch echt het belangrijkst.

4. Delegeer

Jij hoeft niet die duizendpoot te zijn die voor het hele kerstdiner zorgt, de hele avond blijft rennen om drankjes voor iedereen in te schenken of iedereen te entertainen.

Lekker uitdelen die taken en vooral niet alles op je eigen bordje laten liggen.

Daar wil je namelijk vooral je kerstdiner hebben tijdens deze dagen en niet allerlei klusjes en “moet” dingen. Kerst betekent juist dat iedereen zijn steentje bijdraagt om er een top avond van te maken.

5. Wandel!

Last but zeker niet least; zorg dat je deze dagen lekker wat frisse lucht en beweging meepakt door tussen de kerstdiners en brunches door te gaan wandelen. Van de hele dag zitten en eten word je uiteindelijk ook niet blij en de benen strekken in de frisse buitenlucht zorgt ervoor dat je weer meer ruimte hebt (zowel letterlijk als figuurlijk) om al die familiebijeenkomsten aan te kunnen. Wat als kerst vroeger helemaal niet leuk was?

Niet voor iedereen betekent kerst een leuke tijd met familie, want niet iedereen heeft helaas leuke en vrolijke herinneringen aan de feestdagen.

Vergelijk het met een geur, een bepaalde geur kan je heel erg doen denken aan die heerlijke zonvakantie of aan jouw beste vriendin. Een geur kan je echter ook doen denken aan iets naars. Zo leg je ook een associatie met bijvoorbeeld kerst of andere feestdagen en een bepaalde sfeer of gebeurtenis.

Vanuit de praktijk zie ik dat er veel mensen zijn die vroeger binnen hun gezin bijvoorbeeld veel ruzies en stress hebben meegemaakt. Voor hen geen vrolijk kerstfeest, cadeautjes onder de kerstboom en een relaxte sfeer als kind. Logisch dat je deze associatie dan ook meeneemt naar je volwassen leven.

Geef jezelf vooral de ruimte om wat fijne associaties met kerst op te mogen gaan doen met de lieve mensen die je nu om je heen hebt. Hopelijk helpen deze tips jou om de kerst relaxt door te komen en ervan te kunnen genieten, uit te kunnen rusten en geluksmomentjes in plaats van stress te ervaren!

Liefs, Mignon

Over de schrijver
Eigenaar van Mindgains. GZ-psycholoog en schematherapeut. Mama van Noé en Lily. Mignon helpt jou om een sterke en gezonde mindset te ontwikkelen zodat jij die gezonde leefstijl met balans vindt!
Reactie plaatsen