7 tips om balans te houden tijdens de feestdagen
22 december 2022 
in Voeding
4 min. leestijd

7 tips om balans te houden tijdens de feestdagen

Feestdagen kunnen veel stress geven omdat het lastig is om een fijne balans te behouden tussen genieten en goed voor jezelf blijven zorgen. Of dit nou gaat om de decembermaand met pepernoten, chocoladeletters en kerstdiners of de paasdagen met paaseitjes en uitgebreide familie brunches. Je raakt uit je structuur met alle etentjes en al het extra lekkers dat overal op tafel staat. Mega jammer, want deze momenten kunnen juist zo leuk zijn en hier wil je gewoon van kunnen genieten.

Wij vinden dit zelf altijd hele fijne en waardevolle dagen, omdat het - naast al het lekkere eten - een tijd is om met familie en vrienden te zijn en echt te kunnen quality timen. Voor ons is het echter ook belangrijk om daarnaast goed voor onszelf te blijven zorgen door nog steeds voedzaam te eten waar mogelijk en te blijven bewegen.

 Onderstaande punten werken voor ons erg goed om zonder (eet)stress de feestdagen door te komen. Kies er vooral uit wat bij jou past en waar jij je fijn bij voelt!

1. Houd jouw gezonde gewoontes vast

Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk om jouw fijne en gezonde gewoontes vast te houden, naast dat je geniet van alle leuke en lekkere dingen. Dit betekent dus niet dat je je hele dag maar hoeft laten te gaan als je een kerstbrunch of gourmetavond hebt gehad. Je kunt namelijk altijd weer een voedzame keuze maken na een minder gezonde maaltijd of een avond waarbij je teveel hebt gegeten. 

Stel je hebt een uitgebreid Kerstontbijt gehad met worstenbroodjes, croissantjes en noem het maar op, kies dan daarna weer voor een voedzame lunch of snack zoals je normaal ook zou doen! Blijf ook luisteren naar je lichaam en hongergevoel.

Zorg vooral dat je niet uitgehongerd aan het kerstdiner of de paasbrunch aanschuift (dus niet de hele dag niks gaan eten om te compenseren) en drink voldoende water tussendoor.

Door je gewoontes vast te houden eet je voldoende en voorkom je dat je snaaidrang krijgt en juist gaat overeten. Op deze manier kun je jouw ritme ook na de feestdagen gewoon vasthouden, want je bent er niet ‘uit’ geweest!

2. Realiseer je dat een paar dagen het verschil niet gaan maken

Jouw lange termijn progressie wordt echt niet verpest door een paar dagen minder voedzaam of meer eten dan normaal. Maak je dus niet druk! Het verschil zit hem juist in de rest van het jaar waarin jij consistent werkt aan jouw gezonde gewoontes. Geniet daarom bewust van deze fijne momenten en besef dat de feestdagen het verschil niet gaan maken.

3. Weg met de weegschaal!

Bij Mindgains zijn we sowieso al geen voorstander van de weegschaal; dit getal fluctueert namelijk enorm en kan je helemaal gek maken. Er zijn ook zó veel meer manieren om progressie te maken dan je gewicht! Weeg jezelf dus zeker niet tijdens of na de feestdagen. 

Focus liever op goed voor jezelf zorgen en bewuste keuzes maken, ook al heb je op sommige dagen meer of anders gegeten dan je normaal doet.

4. Zeg eens wat vaker NEE (en kies voor jezelf)

Stress kan ervoor zorgen dat je juist meer gaat eten. Volle dagen en veel druk voelen helpen dan dus niet. Nee zeggen is een hele belangrijke stap om je minder druk te hoeven voelen (ook na de feestdagen). 

Stop dus met het volplannen van je dag terwijl je terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan tijd voor jezelf.

Zodra je hierin je eigen behoefte beter gaat voelen, kun je ook beter met jezelf rekening houden in plaats van vooral met de ander!

Ook wanneer je eigenlijk niet dat tweede wijntje, kerstkransje of zoveelste paaseitje wil, mag je vaker nee zeggen. Geef aan bij je omgeving hoe jij hierin staat en dat je iets niet wilt. Zit je bijvoorbeeld vol na het kerstdiner en kan het toetje er niet meer bij? Geef dit dan gewoon aan en eet het niet omdat het ‘moet’. Iets afslaan betekent niet dat je minder gezellig bent! Jouw leven, jouw gezondheid en jouw keuzes.

5. Blijf in beweging

Ook tijdens deze drukke dagen is het belangrijk om naar buiten te gaan en in beweging te blijven. Het zorgt voor meer rust en ruimte in je hoofd en je lichaam maakt gelukshormonen (waaronder serotonine) aan. 

Bewegen zorgt ervoor dat je stemming beter wordt (lees: je blijer en gelukkiger voelen), je minder last hebt van stress en bijvoorbeeld ook beter kunt slapen.

Dit betekent dus dat je niet de hele dag maar binnen hoeft te blijven zitten! Ga naar buiten en maak een wandeling met familie tussen al het eten door (we zitten immers al genoeg) of doe een workout. Veel sportscholen zijn tegenwoordig gewoon geopend tijdens de feestdagen; heerlijk om er dan juist even uit te gaan en in je sportroutine te blijven. 

Heb je geen sportschool abonnement dan kan je natuurlijk ook een lesje volgen via Youtube (Popsugarfitness of Tone it Up zijn erg leuk!). Maak het vooral niet te ingewikkeld, want beweging zit hem al in de kleine dingen!


6. Zorg voor realistische verwachtingen

Realistische verwachtingen zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen met de feestdagen, maar eigenlijk altijd! Het is dus goed om te beseffen en accepteren dat je nu eenmaal meer en anders eten dan normaal - en dat je hier dus ook oké mee mag zijn!

Het betekent ook dat niet alles altijd maar leuk hoeft te zijn (iets wat we met de feestdagen wel al snel geneigd zijn te denken) en dat je op een voor jou gezonde manier omgaat met wat er om je heen gebeurt.

Dit zit hem bijvoorbeeld in beseffen dat jouw kerstdiner, sinterklaasgedicht, outfit of cadeaus niet perfect hoeven te zijn. Beseffen dat je normaal ook niet een heel weekend met (schoon)familie bij elkaar zit en het elke seconde hiervan leuk en gezellig is.

Die lat mag je dus omlaag gaan leggen. Geen onrealistische eisen stellen aan jezelf en de mensen om je heen. Dit gaat je heel veel lucht geven, want je hebt dan veel minder last van dat gekibbel van je broers of zussen, die aangebrande rollade of die ladder in je panty.

7. Word geen slachtoffer van de omstandigheden, pak de regie!

Jij bent er nog steeds zelf bij tijdens de feestdagen. Je kunt je dus wel op de omstandigheden blijven richten en die de schuld geven, maar uiteindelijk gaat dit jou niet helpen. Die feestdagen blijven nu eenmaal bestaan! Hoe je ermee omgaat, daar heb je gelukkig wel invloed op. 

Als je niet in actie komt voor jezelf dan zal er nooit iets gaan veranderen en zal je altijd slachtoffer blijven van deze omstandigheden!

Zorg dus dat de dagen jou niet ‘overkomen’, plan je dagen vooruit waar mogelijk (bijvoorbeeld die wandeling, workout of juist die voedzame maaltijd) zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kies waar JIJ gelukkig van wordt en neem de regie over de dingen waar jij invloed op hebt.

Over de schrijver
Eigenaar van Mindgains. GZ-psycholoog en schematherapeut. Mama van Noé en Lily. Mignon helpt jou om een sterke en gezonde mindset te ontwikkelen zodat jij die gezonde leefstijl met balans vindt!
Reactie plaatsen