Suikervrij eten: het klinkt als dé oplossing voor meer energie, minder buikvet, een betere huid en eindelijk rust in je hoofd. Zeker als je op TikTok of Instagram rondkijkt, lijkt het alsof iedereen zweert bij een suikerdetox van 30 dagen. Maar werkt stoppen met suiker echt? En vooral: is het vol te houden?
In deze blog delen we onze eerlijke visie op suikers, cravings en wat er wel (en níet) werkt voor een gezondere leefstijl en een gezonde relatie met voeding.
1. Wat bedoel je eigenlijk met 'stoppen met suiker'?
De meeste mensen bedoelen hiermee: stoppen met toegevoegde suikers zoals in snoep, frisdrank, koek, kant-en-klaar producten, sausjes en snacks.
Wij vinden ook zeker dat je in jouw voedzame basis zo veel mogelijk voor de variant moet gaan zonder toegevoegde suikers en onnodige bewerkingen.
Dus geen sultana's, liga's, cruesli, ontbijtkoek en hagelslag als basis (en ja, ook wij zijn zo groot geworden..), maar 'normale' voedzame producten als volkoren brood, eieren, avocado, naturel yoghurt, havermout, noten, zaden en pitten. En natuurlijk groenten en fruit.
Maar let op: suiker zit ook in:
- Fruit
- Zuivel
- Volkorenbrood
- Sommige groenten
En dat is helemaal niet erg. Je lichaam heeft koolhydraten nodig – en dus ook suikers – om te functioneren. Het gaat erom: welke suikers, hoeveel en hoe vaak.
2. Ja, stoppen met toegevoegde suikers kan effect hebben
Veel mensen voelen zich energieker, minder opgeblazen en ervaren minder schommelingen in hun stemming als ze stoppen met snelle suikers.
Zeker als je veel bewerkte snacks gewend bent, kan dit een enorm verschil maken. Alleen maar goed dus als je jouw voedingspatroon verandert en voedzamere keuzes gaat maken.
Maar, het demoniseren van productgroepen (suiker = slecht) en het compleet elimineren heeft vaak juist een tegenovergesteld effect.
Je houdt het een paar dagen (of in het beste geval: een paar weken) vol, en daarna val je weer volledig terug in je oude patronen.
Stel jezelf daarom de volgende vraag:
"zie ik mezelf dit mijn hele leven doen?"
Als het antwoord "nee" is, dan moet je er niet eens aan beginnen!
3. Het draait niet om suiker, maar om structuur
Mensen denken vaak: "Als ik de suiker skip, komt alles goed." Maar suikers zijn zelden het échte probleem. Wat veel belangrijker is:
- Heb je een goede structuur en balans?
- Krijg je voldoende eiwitten, vetten en vezels binnen?
- Heb je voldoende slaap en rust?
- Heb je een gezonde relatie met voeding?
Een stabiele bloedsuikerspiegel komt niet alleen door minder suiker, maar vooral door slimmer en anders eten. Kies daarom de vezelrijke variant en combineer jouw koolhydraatbronnen met eiwitten en/of vetten.
4. Cravings verdwijnen niet door streng te zijn
Hoe strenger je bent, hoe groter de kans op een terugval en complete snaaibui. En dan komt vaak het schuldgevoel. Daarom zeggen wij: liever een voedzame basis met ruimte voor wat lekkers, dan alles perfect willen doen. Zeg maar 80% voedzaam, 20% balans en gemak.
Gun jezelf dus ook echt iets wat je lekker vindt, maar alleen als het jou waard is om van te genieten. Dus niet onbewust koek en chocolade naar binnen schuiven, maar bewust kiezen waar jij blij van wordt.
Zolang je basis voedzaam is, hoeft dat geen enkel probleem te zijn.
5. Wat werkt dan wél?
- Een voedzame basis creëren met zo veel mogelijk pure en onbewerkte producten
- Een goede balans tussen koolhydraten (de vezelrijke variant), eiwitten en onverzadigde vetten
- Structuur en regelmaat in je dag > falen om plannen is plannen om te falen ;)
- Géén restricties. Kies bewust en geniet met balans (zonder labels als ‘slecht’ of ‘cheat’)
Zo werk je aan een duurzame relatie met eten, zonder bang te hoeven zijn voor suikers.
Tot slot
Stoppen met toegevoegde suikers kan zeker even helpen om bewust te worden van je eetpatroon. Maar het is geen wondermiddel. En zeker geen alles-of-niets.
PS: In ons gratis Mindgains Weekmenu vind je simpele recepten en combinaties zonder toegevoegde suikers, maar mét smaak. Download 'm hier en ga meteen aan de slag!