Vijf tips om te stoppen met snaaien
20 mei 2024 
2 min. leestijd

Vijf tips om te stoppen met snaaien

Je herkent het vast wel... 

Thuiskomen na een lange en stressvolle werkdag met nét iets te veel trek, waardoor de voorraadkast geplunderd wordt. Of 's avonds neerploffen op de bank en nergens meer energie voor hebben, waardoor een snaaibui weer op de loer ligt. Je weet dat je beter kunt gaan wandelen of sporten, maar dit lukt je niet.

Het houden bij één bakje chips of stukje chocolade zit er dan niet in, want eenmaal begonnen moet die zak of reep ook leeg. Je verliest je zelfbeheersing weer en baalt enorm van jezelf. 

“Waarom overkomt me dit nu toch telkens weer?”


Schuldig dat je je voelt, ga je de volgende dag weer streng van start met heel gezond eten. ‘Even op de gezonde tour’. Om vervolgens weer in dezelfde negatieve spiraal te belanden. Van snaaien naar balen… een vicieuze cirkel waar je niet uit lijkt te komen!


Wat te doen tegen snaaien?

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat je niet van jezelf moet verwachten dat je nooit meer een snaaibui zal hebben. Dit is namelijk niet realistisch. Er gaan altijd momenten zijn waarop je een keer meer eet dan je wilt, en dit is helemaal oké. Je mag dus leren accepteren dat dit soms gebeurt. Het hoeft niet perfect, maar dit betekent niet dat je hier niet aan mag werken.

1. Kies voor een voedzame basis 

De eerste tip gaat om het creëren van een voedzame basis met zo veel mogelijk pure en onbewerkte producten. Dit betekent vrij van allerlei onnodige toevoegingen, troep en toegevoegde suikers. Als jouw voedingspatroon in de basis al ‘minder voedzaam’ is zal je namelijk nooit goed verzadigd zijn en continue zoete cravings en snaaidrang houden.

2. Eet meer eiwitten

Eiwitten zijn niet alleen maar goed voor het opbouwen en behoud van je spiermassa, maar verzadigen ook nog eens goed. Zorg daarom voor minimaal 20 tot 30 gram eiwitten per maaltijd, waardoor je automatisch voller zal zitten en dus niet continue de behoefte hebt om nog even wat te snacken. Heb je geen idee hoe je voldoende eiwitten binnen krijgt? Volg dan simpelweg de recepten uit ons boek.

3. Onderzoek de oorzaak

Vaak zit er niet alleen een fysieke oorzaak achter het snaaien, maar juist ook een mentale. Misschien voel je je verdrietig, eenzaam, gestrest of boos. Of snaai je uit verveling. Herken daarom je emoties en leer hier op een andere manier voor te zorgen dan met eten. Snaaien gebeurt namelijk meestal niet voor niks. Pas wanneer je het patroon van jezelf hierin gaat herkennen, kun je er ook iets mee doen. 

4. Verbied je zelf geen eten

En leg jezelf dus geen restricties op. Dat betekent niet grenzeloos eten, maar mogen eten waar jij blij van wordt zonder hier een schuldgevoel bij te moeten hebben. Het is belangrijk dat je jezelf juist toestaat dat je dingen mag eten die je écht lekker vindt zonder dat hier iets tegenover moet staan. Op deze manier wordt eten namelijk niet onderverdeeld in goed of fout en kun je dus ook niet ‘falen’. 

5. Pak de regie en verantwoordelijkheid over jouw gedrag

Jezelf telkens heel zielig vinden en blijven balen van je gedrag, gaat je niet helpen. Ja, je mag gerust even balen als het even wat minder gaat, maar je moet ook eerlijk zijn naar jezelf en de verantwoordelijkheid pakken. Dit betekent dus andere keuzes maken als je een andere uitkomst wilt. Soms moet je jezelf bij elkaar rapen, schouders eronder en kiezen voor wat jij belangrijk vindt. Daar hoort bij dat je dingen moet doen die moeite kosten of niet zo leuk zijn! 

Blijf je last houden van snaaien en wil je hier een verandering in maken? Doe dan mee met onze 30-dagen Challenge. Heb je nog meer tips om snaaien te stoppen? Laat het ons dan weten in de reacties.


Over de schrijver
Eigenaar van Mindgains. Accountmanager bij Matrix Fitness/EGYM. Papa van Noé en Lily. Man van Mignon. Passie voor fitness, voeding & mindset.
Reactie plaatsen