10 beginnersfouten die jij moet voorkomen met fitness en voeding
27 januari 2023 
2 min. leestijd

10 beginnersfouten die jij moet voorkomen met fitness en voeding

Inmiddels ben ik alweer heel wat jaartjes bezig met fitness en voeding. Ik heb een routine gevonden waarbij ik spiermassa opbouw en sterker word met een relatief laag vetpercentage. Vroeger geloofde ik in allerlei fitness mythes en maakte ik fout op fout. Echter hebben die fouten er wel voor gezorgd dat ik een hoop heb geleerd! Hierbij mijn 10 grootste fouten die ik vroeger maakte met fitness en voeding!

Mijn 10 beginnersfouten met fitness en voeding

transformatie foto van Ruud

 1. Eiwitten, eiwitten en nog eens eiwitten...

Op #1 staat sowieso zo veel mogelijk eiwitten eten! Dit ging zelfs zo ver dat ik een bakje kwark meenam als we op stap gingen😂 Ik had geen flauw idee wat mijn calorieverbruik was en hoeveel eiwitten ik nodig had om mijn doelen te behalen🤔⁣

2. 100.000 sit-ups doen voor een sixpack

Op twee staat zo veel mogelijk buikspieroefeningen en reps doen voor een sixpack... Ik lag honderden halve herhalingen te maken op een bankje, haha! Gelukkig train je je buik ook met compound oefeningen als squats en overhead press, en doe ik vaker oefeningen als cable crunches en hanging leg raises.

3. De 'bro split'...

Ik trainde alle spiergroepen maar 1x per week en sloeg benen vaak over. Een dagje borst/triceps, een dagje rug/biceps en soms nog een dagje schouders/benen/buik. Dit ook nog zonder schema, ik deed eigenlijk maar wat..👍🏼⁣


4. Zo veel mogelijk reps voor de pomp

n plaats van de focus op een goede uitvoering van de oefening en ‘mind muscle connectie’ deed ik liever zo veel mogelijk herhalingen, want dan voelde je de spieren goed branden.

 5. Eiwitshake direct na het trainen

Ik dacht serieus dat je direct na je workout een eiwitshake moest nemen en geloofde dat dit werkte om spieren te kweken. Je hoorde zelfs verhalen van mensen die een shake namen midden in de nacht omdat dit spiergroei zou bevorderen.

 6. "Shock the muscles"

Elke 6 weken van schema wisselen, geen focus op progressieve overload en telkens andere oefeningen doen want ‘shock the muscles’

7. Te weinig groenten

In deze tijd dacht ik er helemaal niet aan om voldoende groenten te eten. Ik begreep niet dat ze ideaal zijn als verzadigingsbron (en dus perfect zijn als volume voeding) maar kreeg dus ook geen vitamines binnen voor mijn algehele gezondheid. Gelukkig at ik later steeds vaker samen met Mignon en zij kookte wel voedzame maaltijden met veel veggies.

8. Geen compound oefeningen

oen ik begon met fitness deed ik veel isolatie-oefeningen (oefeningen voor één spier, bijvoorbeeld een bicep curl) en juist weinig compound oefeningen als squats, overhead press, pull-ups.

Compound oefeningen zijn JUIST belangrijk om spieropbouw te creëren en sterker te worden.

 Een compound oefening traint meerdere spiergroepen tegelijkertijd. Bij de bench press neem je bijvoorbeeld al een groot deel van je (voorkant) schouders mee, waardoor de front raises (die je mensen heel vaak ziet doen....) eigenlijk overbodig zijn

9. Cardio = vetverbranding

Ik had serieus geen idee wat het betekende als je 20 minuten op een crosstrainer had gestaan en geloofde echt dat je vet ging verbranden na een x aantal minuten cardio.

10. Geld verspillen aan supplementen

Jaren geleden kocht ik veel onnodige supplementen en dacht dat deze het verschil gingen maken. Zo had ik BCAA, pre workout en glutamine in huis. Ik realiseerde me niet dat supplementen misschien 1% verschil gaan maken en pas werken als de basis (training, slaap/rust, calorieën, eiwitten, consistentie) goed staat.

Welke fout maakte jij toen je begon met fitness?

Over de schrijver
Eigenaar van Mindgains. Accountmanager bij Matrix Fitness/EGYM. Papa van Noé en Lily. Man van Mignon. Passie voor fitness, voeding & mindset.
Reactie plaatsen